harangi emléktölgy„Harangi Imre olimpiai emléktölgy”

Települési értéktárba véve: 2016. március 30.
Határozat: 78/2016. (III.30.)
Kategória: sport
Javaslattevő: Tarné Hajdú Judit
A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Hajdúsámson Szabadság téri park

A nemzeti érték rövid, szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

Harangi Imre olimpiai bajnok a berlini olimpia után 1936. szeptember 3-án, csütörtökön hajnalban szülei és Geleta Elemér, a MÁVAG szakosztályvezetője kíséretében szülőfalujába, Nyíradonyba utazott. Délelőtt megálltak Hajdúsámsonban, ahol a Harangiak nagy része élt ez idő tájt. A községháza előtt a falu bírája köszöntötte Harangit, a református lelkész üdvözölte, majd a hősök emlékműve előtt nagyszámú közönség előtt zajlott az ünnepség. Geleta Elemér mondott beszédet, melyet követett a facsemete egyik felének az elültetése, és a hősök emlékművének megkoszorúzása. A tölgyfacsemetéért a szülőfalu Nyíradony és a gyermekévek helyszíne Hajdúsámson is versengett. A facsemete szerencsére ikernövésű volt, és annak szétválasztása könnyen megoldható volt.

Újítás volt Berlinben, hogy minden olimpiai bajnoknak egy tölgyfacsemetét adtak (az ógörögöknél olajfaágat) azzal a céllal, hogy ültessék el otthon, szülővárosukban. A tíz magyar bajnok tölgyfájából már csak néhány zöldül ki tavaszkor, ezek egyike a sámsoni tölgy. A tölgyfán 1971-ben – győzelmének 35. évfordulóján – emléktáblát helyeztek el, majd 1983-ban védetté nyilvánították. A Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága is helyi jelentőségű természeti emlékként tartja nyilván. Fentiek ellenére a parkrendezés alkalmával sajnos majdnem kivágták, ezért tartjuk fontosnak, hogy az értéktár részeként is védettséget szerezzen. Hajdúsámsonban még életében utcát nevezetek el a bajnokról, 1998-ban pedig megalakult a Hajdúsámsoni Harangi Imre Sportegyesület, mely célul tűzte ki emlékének ápolását. Az értéktárba való felvétellel, az esemény 80. évfordulóján az a célunk, hogy a település híressége, Harangi Imre sport pályafutása továbbra is maradjon a közösségi emlékezet része és példakép az itt élők számára.

A nemzeti értékkel kapcsolatos információt megjelenítő források listája (bibliográfia, honlapok, multimédiás források)

A képek a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Közművelődési és Muzeális Intézmény helytörténeti gyűjteményében és ifj. Harangi Imre magánarchívumában találhatóak.

A filmrészlet Hajdúsámson Város Önkormányzata által szabadon felhasználható.

A dokumentumok értéktár célú felhasználásához hozzájárulunk.