nak

nak

 

KIHIRDETTÉK A TARTÓSAN VÍZHIÁNYOS IDŐSZAKOT

 

Az intézkedés értelmében nem kell vízkészlet járulékot fizetni az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után és a gazdálkodók élhetnek a rendkívüli öntözési vízhasználat lehetőségével is.

A 2020-as év átlagos hőmérsékletű és száraz januárral kezdődött, egy igen enyhe és a közepesnél kissé csapadékosabb februárral folytatódott, amit a megszokottnál kicsit melegebb március követett, április első 12 napjában pedig gyakorlatilag nem hullott csapadék. Az Országos Meteorológiai szolgálat aszályindexe szerint jelenleg már az egész országban kialakult az aszály.

A vízhiányos időszakban azonban mesterséges öntözéssel az aszály elkerülhető.

Már a múlt héten kihirdetésre került a vízkészletjárulék-fizetési kötelezettség veszélyhelyzet idején történő teljesítéséről szól kormányrendelet. Ennek értelmében a mezőgazdasági vízszolgáltatást igénybe vevő vízhasználó mentesül a vízkészlet árulék-fizetési kötelezettség alól. A rendelet csupán a veszélyhelyzet időtartamára vonatkozik, ezért szakmapolitikai szempontból fontos, hogy ezen túlmenően a tartósan vízhiányos időszakban a vízhasználó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal, rendkívüli öntözési célú vízhasználat is lehetséges.

Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a tartósan vízhiányos időszakban, közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 mm/hektár (1200 m³/hektár) vízmennyiség 100 hektár nagyságot meg nem haladó területre öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása.

A rendkívüli öntözési célú vízhasználatot a területileg illetékes vízügyi hatósághoz (illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz) írásban kell bejelenteni. A bejelentéshez a vízkivétellel érintett felszíni víz kezelőjének (területileg illetékes vízügyi igazgatóság) hozzájárulását csatolni kell. A tartósan vízhiányos időszak kihirdetéséről szóló BM-rendelkezés a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében jelent meg április 20-án, amely mellékletként kerül megküldésre.

A bejelentéshez kötött rendkívüli öntözési célú vízhasználatról a NAK elkészített egy összefoglaló plakátot, melyet a csatolmányok között látható.

 


Kapcsolat:

NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság – 06 52 503 310; hajdubihar@nak.hu


rendkivuli_ontozes_plakat_2020_aprilis.pdf