ÉRTÉKTEREMTŐ KÖZFOGLALKOZTATÁS HAJDÚSÁMSONBAN

Hajdúsámson Város Önkormányzatának, ez évben ismét lehetősége nyílt a Kistérségi Startmunka, valamint a Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás programok kapcsán pályázatokat benyújtani, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Debreceni Járási Hivatala Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályához kirendeltségéhez. Az alábbiakban az egyes projektekhez kapcsolódó tevékenységek kerülnek bemutatásra.

Kistérségi Startmunka Program

A mezőgazdasági projekt keretein belül a közfoglalkoztatottak szabadföldi zöldségtermesztést, a Helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás programelem részét képező száraztészta készítést végeznek.

A jelentős múltra visszatekintő száraztészta készítés rehabilitációjának kapcsán, a köz-foglalkoztatottak konyhakész tésztákat állítanak elő. Az elkészült termékek közétkeztetésre, promóciós célra (pl. a városhoz kapcsolódó rendezvényeken) valamint értékesítésre lesznek fordítva.

Az uborkatermesztés az úgynevezett „Meleg oldalon”, 2,5km hosszúságban kialakított, a növény nedvességigényét kielégítő csepegtetőkkel felszerelt tám rendszer mentén valósul meg.

 

A Belterületi közutak karbantartása

A város mellékutcáinak állapota, valamint a mezőgazdasági utak jelentős része javításra szorul, a kátyúk, illetve az egyes útszakaszok – teljes szélességben – darált betonnal kerülnek feltöltésre.

 

Az asztalosipari üzem, elsősorban kültéri – a településképhez illeszkedő – hulladékgyűjtő edényeket, virágládákat, fapavilonokat készít, másodsorban az Egyedi mezőgazdasági programelemhez szükséges komposztáló ládákat, illetve palántanevelő tálcákat állítja elő, amely nagyban segíti a következő vegetációs időszakra való felkészülést.

Állattartótelep

A mezőgazdasági programon belül kialakításra került az állattartó telepünk, ahol elsősorban őshonos állatokat nevelünk. A telep kialakítása során fontos szempont volt, hogy a hasznosítás mellett oktatási intézmények részére szervezett látogatás lehetősége is adott legyen.

A magyar őshonos állatok tartása a városhoz közeli, de a lakosságtól megfelelően elválasztott területen került kialakításra. (Nagyszőlőskert utca végén):

tojótyúk, gyöngytyúk, anyakecske, tenyészbak kecske, anyajuh, tenyészkos, racka anyajuh,  racka tenyészkos, nóniusz ló, mangalica sertés, magyar szürke szarvasmarha, szamár.

Az állatok jó gazda módjára való tartásához elengedhetetlen a megfelelő körülmény biztosítása. A különböző jogszabályi előírásoknak megfelelés mellett fontos szempont volt egy olyan kulturált környezet kialakítása, ami külső látogatók fogadására is alkalmassá teszi a telepet.

Hat jószágtartó istálló, egy nyári szállás és egy szociális épület lett felépítve.

Országos III. helyezést ért el a közfoglalkoztatásunk

A 2016. év nyarán került kiírásra a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program elnevezésű pályázat, melyben lehetőségünk nyílt bemutatni és országosan is népszerűsíteni a településünkön közfoglalkoztatás keretében megvalósított programelemeinket. A pályázati eljárás három fordulós volt, döntőbe kerültünk, melynek eredményeképpen a 2016. év végén megrendezett Országos Záró Konferencián ünnepélyes keretek között vehettük át a III. helyezettnek járó díjat a Belügyminisztérium Márvány Aulájában. Az Elismerő Oklevelet és a Miniszteri Elismerő Oklevelet a Belügyminisztérium részéről dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár úr adta át. Nagyon büszkék vagyunk az elért eredményünkre.

A kiváló szakmai munkánk elismeréseképpen 2017-ben a Legszebb konyhakertek országos pályázatán Közösségi kert kategóriában első helyezést értünk el.