Színes programokkal emlékeztünk meg városunkban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Március 12-én „1848 a térség életében” címmel Korompai Balázs történész-muzeológus tartott előadást a helytörténeti sorozatban. A helyiek közül sokan most hallottak először például Reviczky László gerilla őrnagyról, aki Hajdúsámsonban született, 1848-49-ben vadászcsapatot szervezett, a szabadságharc után először halálra, majd 15 év várfogságra ítélték.

Az előadással egy időben nyílt meg a kiállítóteremben Finta Sándorné díszmagyar ruhakölteményeit bemutató kiállítás „Büszke gyönyörűség” címmel, mely március 27-ig még látogatható az intézményben.

Március 13-án az általános iskolákban szerveztek színvonalas ünnepi műsorokat és a település óvodásai is elhelyezték saját készítésű papírzászlóikat a Petőfi szobornál.

Március 15-én vasárnap délután, családi programokkal, kokárdakészítéssel, történelmi játszóházzal, hagyományőrző bemutatóval várták az érdeklődőket, majd 15 órától a Petőfi szobornál a település apraja-nagyja együtt szavalta a Nemzeti dalt az országos kezdeményezéshez csatlakozva.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott Antal Szabolcs polgármester, néptáncot adott elő Hadházi Zoltán tanuló, majd Dánielfy Zsolt színművész és Mohos Péter emelkedett hangvételű összeállítását hallgathatták meg a jelenlévők. A rendezvény végén a helyi intézmények, szervezetek koszorúzás keretében rótták le tiszteletüket E. Lakatos Aranka Petőfi fája című alkotásánál.

Tarné Hajdú Judit