nak

Sajtóinformáció
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezet
2020. 03.24.


Koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt hatását csökkentő intézkedések, javaslatok

A koronavírus világjárvány idején az emberek védelme mellett a folyamatos termelés biztosítása, a tavaszi munkák időbeni elvégzése, az ahhoz szükséges anyagok, eszközök biztosítása, a feldolgozóipar számára az alapanyagok biztosítása, az ország élelmiszerellátásnak biztosítása a legfontosabb kérdés az agrárium szereplői számára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2020. március 16-án közzétette „A koronavírus várható hatása az agrárgazdaságra” című elemzését, majd folyamatosan frissíti, ugyanis számos észrevétel érkezik tagoktól az általuk tapasztalható hatásokról, illetve a kormányzat több pozitív, támogató intézkedést jelentett be.

Hajdú-Bihar megyében is folyamatosan gyűjtik és rendszerezve a döntéshozók felé továbbítják a tagok, tisztségviselők javaslatait, hiszen a megye a legtöbb mezőgazdasági ágazatban és a feldolgozóiparban is kiemelt súlyt képvisel, így szinte minden ágazat problémája jelentkezik ezen a területen.

A NAK együttműködik az Agrárminisztériummal annak érdekében, hogy közösen juttassák el az agráriummal kapcsolatos beavatkozási javaslatokat az operatív törzshöz és a kormány által megalakított, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoporthoz, melynek a NAK elnöke Győrffy Balázs is tagja.

A NAK és a Kormány elsődleges feladatának tekinti, hogy folyamatos legyen az inputanyag-beszerzés és az áruellátás, illetve zavartalanul folytatódhassanak a tavaszi munkák. A gazdaság újraindítását célzó program kidolgozása folyamatban van, erről a következő hetekben, hónapokban születhet döntés.

A NAK a legfontosabb problémaként fogalmazta meg az áruszállítás folytonosságának biztosítását. Az operatív törzs ezt követő döntése értelmében – bizonyos feltételek betartásával – lehetővé vált, hogy azok a fuvarozók is újra dolgozhassanak, akik korábban esetleg házi karanténban voltak a koronavírus-járvány miatt. Mindez egyebek közt az élő állatok, élelmiszerek és a tavaszi munkákhoz szükséges inputanyagok szállításának zavartalansága miatt is fontos lépés. A vállalkozásokra is vonatkozó hiteltörlesztésekkel kapcsolatos moratórium pedig az agráriumban is komoly jelentőségű

Áruszállítás

A kormányzati intézkedések hatásai a juhágazatban, melyben Hajdú-Bihar első helyen van és amelynek problémáit március 16-i elemzésünkben is jeleztük – már érezhetővé váltak, a gyors intézkedéseknek köszönhetően a bárányszállítás az EU-n belül, ha kisebb kezdeti nehézségekkel is, de elindult illetve a kereskedők visszajelzései alapján elmondható, hogy egyre gördülékenyében tudják a szállításokat lebonyolítani.

Tavaszi munkák folyamatossága

A tavaszi munkák időszaka kulcsfontosságú az agráriumban. Azonban az inputanyag kiszállításokban egyelőre fennakadás érzékelhető. Bár helyi/regionális ideiglenes zavarok előfordulhatnak, összességében elég műtrágya érhető el a piacon.

A megnövekedő kereslet miatt nem csak szállítmányozási fennakadások lehetnek, hanem a vetőmag- és növényvédőszer-választék is kisebb lesz. Fontos azonban, hogy ne kezdjenek hatalmas mennyiségeket felhalmozni a termelők, az eddig jól bevált gyakorlat szerint kell ezentúl is eljárni.

A tavaszi munkák késedelem nélküli lebonyolítását továbbra is prioritásként kell kezelni. Ehhez pedig az áruszállítás és a munkák elvégzéséhez szükséges gépek mozgásának biztosítását a jövőben is fenn kell tartani.

A folyamatos termelés és áruellátás érdekében kiemelten fontos, hogy a napi munkavégzésüket az esetleges jövőbeni kijárási tilalmak se gátolhassák.

Gazdasági kérdések

Az ágazatot befolyásoló körülmények naponta változnak. Egyre fokozódó problémát jelent az értékesítés például a friss virágot és zöldséget (spárga és gomba) termesztőknél, valamint a szaporítóanyag-előállítóknál, az intenzív akvakultúrában, a kiskérődző ágazatban, a víziszárnyas-tenyésztőknél, a nyúltenyésztőknél és az erdőgazdálkodóknál, de további ágazatokat is jelentősen befolyásolhat a hazai és export piacok egyidejű beszűkülése.

További probléma lehet a munkából kiesők pótlása a megbetegedések, illetve a fertőződéstől félelem miatti távolmaradás okán is. Problémát okoz továbbá az idénymunkások alkalmazása a szezon folyamán, akik közül sokan már évek óta a környező országokból érkeznek.

Az élelmiszerek folyamatos ellátása továbbra is biztosított, a kereskedelmi láncok pedig rendelkeznek megfelelő tartalékokkal. Emiatt a lakossági készletfelhalmozás nem indokolt. A pánikszerű vásárlás visszaszorítása érdekében a NAK kampányt indított „Ne spájzolj!” címmel.

Rendkívüli uniós támogatási keret

Az Európai Bizottság ideiglenes keretet fogadott el, amely lehetővé teszi a tagállamok számára az állami támogatási szabályok keretében előirányzott rugalmasság teljes mértékű kihasználását a gazdaságnak a járvánnyal összefüggésben való támogatása céljából. A hatályos állami támogatási szabályok keretében a tagállamok által használható számos egyéb támogatási intézkedéssel együtt az ideiglenes keret lehetővé teszi a tagállamok számára annak biztosítását, hogy továbbra is elegendő likviditás álljon bármely típusú vállalkozás rendelkezésére, a járvány alatt és azt követően fennmaradjon a gazdasági tevékenység folytonossága.

A NAK etikus magatartásra szólítja fel tagjait

Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a piaci szereplők közti etikus viselkedés a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek piacán. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) aktívan közreműködik a rendezett viszonyok fenntartásában, és fellép a tisztességtelen magatartású szereplőkkel szemben. Az általuk etikátlannak vélt magatartások illetve vitás kérdéseik rendezésében is kereshetik a tagok kamara etikai bizottságát (orszagosetikaibizottsag@nak.hu e-mail címen, vagy közvetlenül a NAK megyei szervezetét a hajdubihar@nak.hu e-mail címen.)

Falugazdász ügyfélszolgálat folyamatos, készülünk az támogatási kérelmek benyújtására

Járványvédelmi okokból átalakítottuk a falugazdász munkarendet, csökkentettük a nyitva tartó irodák számát, jelenleg Hajdú-Bihar megyében 16 jelentősebb falugazdász irodában tartanak a kamara falugazdászai ügyfélszolgálatot.

Kérjük tagjainkat, hogy elsősorban elektronikus úton, e-mailben lépjenek kapcsolatba falugazdászainkkal, illetve telefonon keresztül. Amennyiben elkerülhetetlen a személyes ügyintézés, kérjük, csak telefon vagy e-mailben előre egyeztetett időpontban keresse fel falugazdászát!

Ez azért is fontos, hogy az egységeskérelem-beadási időszak április 6-i kezdetekor a falugazdászok és az irodai munkatársak zökkenőmentesen és egészségesen tudják a támogatásigénylésben segíteni az érintett több mint 11 500 megyei kamarai tagot.

Nagy erőkkel dolgozik a NAK az EK beadás rendkívüli körülmények között történő benyújtásának legideálisabb feltételeinek megteremtésén, a koronavírus okozta járványra, és a járvány miatt kihirdetett kormányzati intézkedésekre tekintettel azon dolgozunk, hogy az egységes kérelmek benyújtása a falugazdász kollégákra és az ügyfelekre a lehető legkisebb járványügyi kockázattal járjon és a lehető legjobb eredménnyel valósuljon meg.

Kérjük, hogy a hiteles és naprakész tájékoztatás érdekében kövessék figyelemmel sajtóközleményeinket, illetve a portálunkon a járvánnyal összefüggő cikkeknek létrehozott gyűjtőoldalt, továbbá a hajdubihar@nak.hu e-mailen várjuk a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt hatásaival kapcsolatos további észrevételeket, javaslatokat és kérdéseket.