A 471-es főút Debrecent és Mátészalkát köti össze, 73 kilométeres szakaszon. Annak ellenére, hogy harmadrendű út, fontossága és forgalma nagy. Az út kanyargós, keskeny, rossz minőségű, halálútnak is nevezik a sok baleset miatt. Épp ezért a felújításáról döntöttek, a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a 471-es megújítását.A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés Hajdú-Bihar megyében négy ütemből áll: Debrecen külterület és a Hajdúsámson elkerülő között 4,55 kilométeren négysávosítást végeznek, Debrecen belterületén, 2,8 kilométer hosszan ugyancsak négysávos lesz a 471-es (ez a városban már Sámsoni út néven fut). Hajdúsámsont tehermentesítik egy 8,6 kilométer hosszú elkerülővel, Hajdúsámson elkerülő-Nyíradony között burkolaterősítés és -szélesítés lesz.

A munka Hajdúsámson és Nyíradony között kezdődik napokon belül. A fejlesztés alapkövét csütörtökön tette le Nyíradonyban Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Rácz Róbert megyei kormánymegbízott, Papp László, Debrecen polgármestere, Kondásné Erdei Mária, Nyíradony polgármestere, Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere, Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója.

Tasó László beszédében emlékeztetett, 20 éve várnak erre a pillanatra, a beruházástól azt remélik, hogy biztonságosabb és komfortosabb lesz a közlekedés, emellett a gazdaságot is erősítheti. Mint mondta, 16 kilométernyi útszakasz felújításához kezdenek most hozzá, s 5 és fél milliárd forintból 500 nap alatt végzik el a munkát.

A teljes beruházás nettó 35-36 milliárdba kerül majd, a remények szerint 2019 nyarára végeznek. Tasó Lászlótól azt is megtudtuk, hogy utolsó ütem a debreceni belterületi szakasz megújítása lesz, amit 2018-ban kezdenének.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy hosszú várakozás és küzdelem után jöhetett el ez a nap, ami a térség és Debrecen életében is meghatározó. A közlekedés fejlesztése nélkül egy-egy térség nem maradhat életképes – tette hozzá.

Papp László bízik abban, hogy a 471-es felújítása a gazdaságot is „megmozdítja”, és új munkahelyeket teremtő beruházások valósulhatnak meg a térségben.

Forrás: www.dehir.hu